UITVAART FAIR JOURE
Een verfrissende kijk op de uitvaart

Datum : zaterdag 6 november 2021

Locatie : Slachtedyk 24A
Joure

Tijd : 11.00 – 16.00 uur

Toegang : gratis

Op zaterdag 6 november a.s. organiseren Romy van der Wiel Uitvaartzorg en Grietje van der Reijnst van VDR Fotografie de Uitvaart Fair Joure.

Deze fair laat je in een ongedwongen sfeer kennismaken met de wereld van de uitvaartzorg. Verschillende bedrijven laten zien welke mogelijkheden er zijn.

Deelnemende bedrijven:


Grietje van der Reijnst maakt herinneringen van het afscheid tastbaar. Foto’s kunnen enorm helpen bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Ze geven een basis om het verhaal te vertellen, te delen met de mensen die je lief zijn. Maar ze helpen ook wanneer het stil is en je alleen bent met je verdriet. Dan zijn foto’s van onschatbare waarde.

Bij drukkerij Flyerprint helpen ze bij het verzorgen van rouwdrukwerk. Van een traditionele tot een persoonlijke kaart met eigen foto, schets of schilderij. Jouw wensen omgezet in een kaart die wat zegt over wie de overleden persoon was en hoe deze in het leven stond.

RPZ richt zich op de overledene die extra zorg nodig heeft en biedt een breed pakket aan diensten, zodat de overledene op een waardige manier opgebaard kan worden. Een van de specialiteiten is cosmetica en haarverzorging. Ten onrechte wordt er vaak besloten dat de kist gesloten moet worden omdat de overledene huid- en of gelaatsveranderingen heeft. In de meeste gevallen is dit eenvoudig te camoufleren met airbrush in combinatie met make-up. Hierdoor krijgt de overledene weer een natuurlijke kleur. Dit kan resulteren in het openblijven van de kist tijdens de uitvaartplechtigheid.

De Kistemakker maakt het verschil tussen massaproductie en uniek werk. De meest uiteenlopende soortenhout liggen op de werktafel, want alles kan en alles mag. Prachtige ruige en brede schaaldelen, maar ook zacht en gladgeschuurd blank hout.

De nieuwe vorm van gedenken. Condole brengt herinneringen, emoties en verhalen van overleden dierbaren samen. De app zorgt ervoor dat je deze herinneringen met elkaar kunt delen, waarbij ze een mooie plek krijgen en je ze voor altijd kunt blijven koesteren. De app is er ook op gericht om elkaar op afstand te steunen.

Het verlies van een dierbare brengt veel emoties met zich mee. Rebelle probeert deze om te zetten in een samengestelde compositie die past bij de emoties van de nabestaanden én het karakter van de overledene. Immers, ieder mens is uniek! Ook samen met de nabestaanden kan een bloemwerk worden gemaakt.

Leg al je praktische zaken veilig digitaal vast in jouw persoonlijke Uitvaartkluis. Bijvoorbeeld abonnementen en lidmaatschappen die opgezegd moeten worden en afhandeling van je financiële zaken. Je kunt zelf een (of meerdere) vertrouwenspersoon kiezen die via een beveiligde inscriptie, na je overlijden toegang krijgt tot de Uitvaartkluis. Daarnaast helpt het platform ook om de juiste leveranciers te vinden om een uitvaart persoonlijk te maken.

Een stijlvolle uitvaart houdt dierbare herinneringen levend. Daarbij speelt ook het vervoer een rol. Aan de laatste rit kun je een bijzondere invulling geven. Denk daarbij aan traditioneel vervoer met paard en koets. De familie Hoekstra beschikt o.a. over een zwarte en witte rouwkoets, boerenwagen en paardentram.

Begraven in de vrije natuur, onder een boom, in een open plek in het bos of in de nabijheid van water. Natuurbegraven kan in Nieuwehorne en Sondel. Er zijn geen rijen en grafstenen. Er is volop plek in deze bosgebieden. In de natuur kan de plechtigheid plaatsvinden. Een belangrijk kenmerk is eeuwige grafrust; graven worden niet geruimd. Hier ga je voor altijd op in de natuur.

Monique Jonker is uitvaartspreekster en maakt ‘herinneringsverhalen’. Verhalen kunnen helpen om op een goede en warme manier afscheid te nemen van een overleden dierbare. Herinneringen zijn immers de cadeautjes die steun geven in tijden van gemis en verdriet. Het zijn troostende beelden, woorden en gedachten.

Fransje maakt doeken die kijkers naar zich toe trekken. Even bij wegdromen, want zo’n doek kan je als kijker iets brengen: rust, ontroering, herkenning. De afbeeldingen kun je op een rouwkaart verwerken, op een wade laten drukken of op de kist schilderen.

Een uitvaart regelen is lastig asl je dat nog nooit hebt gedaan. Romy van der Wiel neemt je die werkzaamheden uit handen die afleiden van waar het werkelijk om gaat: de overledene, het afscheid, het verwerken en het samenzijn met familie en vrienden. Er is tijd én aandacht voor tradities, levensovertuigingen en persoonlijke wensen. Romy verzorgt de logistiek, jij gaat over de invulling.