Stil geboren of sterrenkind

Een baby die levenloos ter wereld komt of kort na de geboorte overlijdt.

Niets is aangrijpender dan de geboorte en de dood; het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling of kort daarna overlijdt, vallen deze gebeurtenissen samen. Een baby die levenloos ter wereld komt of kort na de geboorte overlijdt, wordt stil geboren of sterrenkind genoemd.

Het verlies van een kind is een van de meest ingrijpende soorten verlies waarmee een mens te maken kan krijgen, ook als het tijdens de zwangerschap of rond de bevalling gebeurt. Alle toekomstverwachtingen zijn plotseling verloren.

Aangifte

Het is voor ouders heel verdrietig als hun kind levenloos ter wereld komt. Een erkenning van het bestaan van hun kind door middel van een officiële registratie in de burgerlijke stand (BRP) kan het verdriet niet wegnemen, maar hopelijk helpen bij de verwerking daarvan. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd maakt niet uit voor het opmaken van de akte van geboorte (levenloos).

stil geboren of sterrenkind

Opbaring

Voor de opbaring van een te vroeg geboren baby wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de ‘wateropbaring’. Wanneer een stil geboren baby na de geboorte in een kistje of mandje wordt gelegd, zal de huid snel verkleuren en donker worden. Dit voorkom je door de baby in een bakje met water te leggen. Hierin neemt de baby dan weer een foetushouding aan.

Begraven/cremeren Als het kindje ouder is dan 24 weken zwangerschap zijn de ouders wettelijk verplicht om de baby te begraven of te cremeren. Maar ook wanneer de zwangerschap minder dan 24 weken heeft geduurd, is het mogelijk om het kindje te begraven. Ouders kunnen het kindje ook in het ziekenhuis achterlaten voor een engelencrematie, dat is een collectieve crematie van te vroeg geboren kinderen. Of mee naar huis nemen en in de eigen tuin begraven. Het is goed om in dat geval stil te staan bij de vraag wat er gebeurt als ouders gaan verhuizen.

Bij de begrafenis of crematie van een baby kiest men vaak voor een afscheid in beperkte kring. Soms is dit in de eigen huiskamer met alleen familie. Maar er zijn ook mensen die het prettig vinden om dit verdriet met velen te delen.

Koestermandjes en kistjes Voor babyuitvaarten zijn speciale kistjes en mandjes in verschillende groottes vanaf 12 weken.

stil geboren of sterrenkind

Kleding Er bestaat  ook kleding voor prematuur baby’s Als de baby nog heel klein is, kun je in plaats van kleertjes ook een mooi wikkeldoekje gebruiken.

Geboortekaartje of rouwkaart Als je een kaartje wilt sturen, kom je voor de keuze te staan: een geboortekaartje of een rouwkaart. Je zou ook kunnen kiezen voor een kaart waarop beide aankondigingen staan.

Het verlies van een kind vraag om een lange en intensieve rouwperiode. Dat uit zich bij ieder mens verschillend; er bestaat geen algemene manier van rouwen!

stil geboren of sterrenkind
[button text=”MAAK EEN AFSPRAAK” link=”/contact/”