

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Om dan ook nog rekening te houden met een duurzaam afscheid schiet er dan misschien bij in.
Toch kiezen steeds meer mensen voor duurzaamheid. Echter de onbekendheid met de mogelijkheden van een duurzame uitvaart zijn vaak de oorzaak van andere -niet duurzame- keuzes bij een crematie of begrafenis. Jammer, want er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden die beter passen bij een duurzame levenswijze. Waar kun je rekening mee houden?
Begraven of cremeren
Uitgebreid onderzoek wijst uit dat de verschillen in duurzaamheid tussen begraven en cremeren meer te maken hebben met de keuzes rondom de uitvaart, zoals het materiaal van de kist, de afstand tussen de diverse locaties, bloemen, enz.
Kist
Kies een duurzame kist van massief onbehandeld hout uit Nederland. De binnenbekleding moet van katoen zijn en bij voorkeur linnen. Ook een kist van wilgentenen is een goede keuze. Wilgentenen groeien snel weer aan en de boom hoeft er niet voor gekapt te worden. Erg milieuvriendelijk is de kartonnen kist.
Opbaarplank
Ook wel draagbaar genoemd en is een vervanging van de kist. Gemaakt van massief onbehandeld hout, wilgentenen of karton. De overledene wordt gewikkeld in een lijkwade of wikkeldoek van katoen of linnen.


Kleding
Gebruik kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, zijde en linnen. Een duurzame optie is het lijkhemd. Het hemd heeft een gesloten voorzijde en een splitopening aan de achterzijde.
Rouwdrukwerk
Laat de kaart drukken op gerecycled papier. Wil je echt duurzaam dan kun je ook kiezen voor een digitale rouwkaart. Versturen kan via de mail, sms of WhatsApp.
Bloemen


Snijbloemen zijn niet erg duurzaam. Ze worden in het buitenland gekweekt en daarna naar Nederland gevlogen. Ook worden bij het kweken veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Alternatieven zijn:
* bloemen uit eigen tuin/pluktuin
* Nederlandse seizoenbloemen
* een boeket, dat is beter dan een bloemstuk op oase
* een kaart aan de bloemen in plaats van een lint
* vraag genodigden geen óf 1 bloem te sturen of mee te nemen, liever niet in folie verpakt
Rouwvervoer
Als je de condoleance, de plechtigheid en de nazit op één plek laat plaatsvinden, maak je minder gebruik van gemotoriseerd verkeer is de uitvaart minder belastend voor het milieu. Je kunt ook kiezen voor ander soort vervoer; loopkoets, een uitvaartbus of een bakfiets.


Als iemand plotseling overlijdt dan voelt het niet alsof je tijd hebt om een duurzame uitvaart te organiseren. Toch valt dat mee. Wettelijk hoeft iemand pas na 6 werkdagen – de dag van overlijden en niet meegerekend- begraven of gecremeerd te worden.
Toch iets om eens over na te denken. Voor een vrijblijvend gesprek kun je contact met mij opnemen.