Groene begrafenis of crematie

Duurzame uitvaart

Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken. Om ook nog rekening te houden met een duurzaam afscheid schiet er dan misschien bij in. Waarom? Wettelijk hoeft iemand pas na 6 werkdagen – de dag van overlijden, zaterdag, zondag en feestdagen niet meegerekend- begraven of gecremeerd te worden. Onbekendheid met de mogelijkheden is vaak de oorzaak van andere -niet duurzame- keuzes bij een crematie of begrafenis. Jammer, want er zijn tegenwoordig zoveel meer mogelijkheden die beter passen bij een duurzame levenswijze. Waar kun je rekening mee houden?

Begraven of cremeren

Duurzame uitvaart bakfiets rouwvervoerUitgebreid onderzoek wijst uit dat de verschillen in duurzaamheid tussen begraven en cremeren meer te maken hebben met de keuzes rondom de uitvaart, zoals het materiaal van de kist, de afstand tussen de diverse locaties, bloemen, enz.

 

duurzame uitvaart levende doodskist

Kist

Je kunt kiezen voor een duurzame kist van massief onbehandeld hout uit Nederland. De binnenbekleding moet van katoen zijn en bij voorkeur linnen. Ook een kist van wilgentenen is een goede keuze. Wilgentenen groeien snel weer aan en de boom hoeft er niet voor gekapt te worden. Erg milieuvriendelijk is de kartonnen kist.

Kartonnen kist Fair Coffins

 

Opbaarplank

Opbaren op een opbaarplank, ook wel draagbaar genoemd is een vervanging van de kist. Gemaakt van massief onbehandeld hout, wilgentenen of karton. De overledene wordt gewikkeld in een lijkwade of wikkeldoek van katoen of linnen.

 

Groene begrafenis - duurzame uitvaart

Kleding

Vaak denken we niet na over de kleding die we de overledene aantrekken na overlijden. Duurzaam is het gebruik kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen, wol, zijde en linnen. Een andere optie is een lijkhemd. Het hemd heeft een gesloten voorzijde en een splitopening aan de achterzijde. Het is gemaakt van 100% afbreekbare stoffen.

Lijkhemd

Bloemen

Snijbloemen zijn niet erg duurzaam. Ze worden in het buitenland gekweekt en daarna naar Nederland gevlogen. Ook worden bij het kweken veel giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Welke alternatieven zijn er:
* bloemen uit eigen tuin of een pluktuin
* Nederlandse seizoenbloemen
* een boeket is beter dan een bloemstuk op oasis
* een kaart aan de bloemen in plaats van een lint
* vraag genodigden geen óf 1 bloem te sturen of mee te nemen, liever niet in folie verpakt

Een bloemenband van jute is ook duurzamer. Deze band komt rondom de kist en er kunnen losse bloemen in worden gestoken.

Duurzame uitvaart

Rouwvervoer

Als je de condoleance, de plechtigheid en de informele bijeenkomst op één plek laat plaatsvinden, maak je minder gebruik van gemotoriseerd verkeer is de uitvaart minder belastend voor het milieu. Je kunt ook kiezen voor ander soort vervoer; een loopkoets, een uitvaartbus of een bakfiets.

groene uitvaart