Digitale nalatenschap

wie krijgt na je overlijden toegang tot je telefoon?

Digitale nalatenschap

‘Ik ben niet digitaal geboren, maar ga wel digitaal dood’

Iedereen heeft tegenwoordig digitale bezittingen. Ik bel, betaal, mail en leef via mijn digitale apparaten. Maar wat als ik plotseling overlijd? Hoe komen mijn nabestaanden dan bij belangrijke bestanden met emotionele of zelfs financiële waarde als ze geen wachtwoord of code hebben? Wie krijgt toegang tot mijn digitale nalatenschap?

Toegang tot de telefoon van een overleden persoon kan voor nabestaanden van onschatbare waarde zijn. Dierbare herinneringen zoals foto’s en video’s kunnen bijdragen aan de verwerking van het verlies.

Ook voor praktische zaken rondom een overlijden is het nuttig om toegang te hebben tot bijvoorbeeld contactpersonen en e-mail. Ik gebruik mijn telefoon vaak bij tweestapsverificatie voor online diensten. Als ik wil inloggen moet ik, naast het wachtwoord, ook een code invullen, die naar mijn telefoon wordt gestuurd. Zonder werkende telefoon wordt toegang krijgen tot deze diensten ingewikkeld.

Door sterke beveiliging van telefoon en tablet kunnen nabestaanden zonder toegangscode onmogelijk bij de gegevens komen. Fabrikanten en providers werken hier ook niet aan mee. Als nabestaanden zelf proberen toegang te krijgen, lopen ze het risico dat de waardevolle inhoud volledig wordt gewist.

Ik heb een overzicht gemaakt van mijn online abonnementen en accounts. Ik was verbaasd hoeveel het er inmiddels zijn! Veel mensen weten niet hoeveel digitale accounts ze hebben. Maak een overzicht. Bespreek dit met je dierbaren en deel je digitale wachtwoorden met iemand die je vertrouwt.

Digital Life Legacy is het kennis- en expertisecentrum voor alles rondom de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data. Zij bieden praktische hulp bij het inzichtelijk en toegankelijk maken van on- en offline gegevens voor nabestaanden, uitvaart- en zorgprofessionals. Het is de moeite waard om eens te kijken op hun kennisbank. https://digitallifelegacy.nl/kennisbank/