Digitale kluis

Wensen vastleggen

Mensen die hun wensen voor hun overlijden willen opschrijven, kunnen hun wensen vastleggen in een digitale kluis. Hierin kun je persoonsgegevens en wensen voor rouwkaart, advertentie, bloemen, condoleance, enz. invullen. Ook kun je hierin je abonnementen, internetprovider, digitale accounts en het beheer van digitale wachtwoorden kwijt.

Het komt namelijk regelmatig voor dat nabestaanden niet precies weten welke accounts de overledene had. Ook het niet weten van de wachtwoorden voor digitale accounts en dus niet kunnen inloggen is een vaak voorkomend probleem.

Beheren van wachtwoorden

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden voor het beheren van wachtwoorden. Je kunt een simpel wachtwoordenboekje kopen. Ook kun je websites je wachtwoord laten onthouden zodat je automatisch kunt inloggen. Maar vanuit het oogpunt van veiligheid en privacy zijn dit niet erg verstandige keuzes.

Aangezien ons leven zich steeds meer online afspeelt, is het ook goed om je af te vragen wat er na je overlijden gebeurt met de foto’s op jouw telefoon en met jouw social media-accounts? Wat gebeurt er met jouw online leven als je offline-leven ophoudt? En wat zou je willen dat daarmee gebeurt? Je kunt van je Facebook-account een herdenkingspagina kunnen maken. Maar voor hoelang? Over deze vragen hebben we vaak niet nagedacht en dus ook geen antwoord. Tegelijkertijd worden nabestaanden hiermee geconfronteerd.

Digitale kluis

Al deze zaken kun je vastleggen in de digitale kluis. Maar hoe werkt dit?

U kiest zelf één tot drie vertrouwenspersonen die via een beveiligde inscriptie per e-mail toegang krijgen tot uw Uitvaartkluis na uw overlijden. Zij zullen hierin inzage krijgen wanneer zij (telefonisch) contact met ons opnemen en een kopie van doodverklaring die door de dokter of huisarts overhandigd wordt naar ons e-mailen. Wij zullen dan uw Uitvaartkluis openzetten voor uw vertrouwenspersonen. Tot die tijd hebben de vertrouwenspersonen geen enkele inzage in uw Uitvaartkluis. Relaties kunnen veranderen, daarom kunt u uw vertrouwenspersonen te allen tijde veranderen.

Zou je hier graag eens met mij over willen praten? Neem dan contact met mij op.

Dit bericht is gepost in column. Bookmark de link.