Dementievriendelijke uitvaart

Begeleiding bij afscheid met dementie in Friesland

Dementievriendelijke uitvaart

Het overlijden van een geliefde na een lang leven samen is een intense en moeilijke periode in het leven. Laat staan als de persoon die achterblijft een vorm van dementie heeft. Dit maakt het afscheid nemen, het rouwen en de gehele beleving van deze periode complex en extra moeilijk. Waarom dan een dementievriendelijke uitvaart?

Een persoon met dementie kan niet meer alle momenten bewust beleven, registreren en onthouden. Maar het ‘oergevoel’, het intuïtieve gevoel blijft altijd: liefde, blijheid, woede, verdriet, rouw, vreugde, deze gevoelens blijven. De persoon met dementie kan het gevoel niet altijd meer uiten of koppelen aan de situatie of gebeurtenis, maar zeker wel voelen. Hier gaan we dan ook vanuit.                                                                  

In kaart brengen wat wél kan
Het is logisch dat er bij veel families vragen zijn zoals: Hoe vertellen we over het overlijden? Wat krijgt hij/zij ervan mee? Hoe betrekken we hem/haar bij het afscheid. Kan hij/zij wel mee naar de uitvaartceremonie?

Samen met de familie ga ik kijken wat de mogelijkheden zijn om de persoon met dementie te betrekken. Het kan zijn dat er een apart moment wordt gekozen om in kleine kring afscheid te nemen. Misschien is er een rustige ruimte beschikbaar waar de persoon met dementie zich met een vertrouwd iemand kan terugtrekken. De mens met dementie kan helpen met het uitzoeken van bloemen, foto’s of muziek

Wanneer je de mens  met dementie niet betrekt bij het afscheid, ontneem je hem/haar het recht van het rouwen. Voor de andere naasten kan het voelen als een dubbel verlies en verdriet als je de mens met dementie buitensluit; mijn moeder is dood en mijn vader kan ook niet meer mee.

Gecertificeerd uitvaartverzorgerDementievriendelijke uitvaartverzorger
Ik heb de training Dementievriendelijke uitvaartverzorger gevolgd, verzorgd door DeMens Training in samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland
Het certificaat is een teken van vertrouwen wanneer er vraag is om de juiste hulp en begeleiding bij een dementievriendelijke uitvaart.

 

 

Er is één ding dat dementie
niet kan wegnemen
en dat is liefde.
Liefde is geen herinnering,
liefde is een gevoel
dat zetelt in je hart.